Sindicatul Liber Independent ICA


Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin

Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013

“Investeşte în oameni!”


In luna decembrie 2010 a inceput proiectul Reteaua pentru protectia sanatatii si securitatii la locul de munca in industria prelucratoare – AERONAVSECUR, ID 50250, finantat din Fondul Social European, de catre Guvernul Romaniei si de catre solicitant. Obiectivul general al proiectului consta in crearea unei retele comune pentru cresterea nivelului de protectie a sanatatii si securitatii la locul de munca in industria prelucratoare, prin implementarea unui sistem comun de prevenire si gestionare a riscurilor la locul de munca. Proiectul se incadreaza in AXA PRIORITARA 3, „Cresterea adaptabilitatii lucratorilor si a intreprinderilor”, DOMENIUL MAJOR DE INTERVENŢIE 3.2, „Formare şi sprijin pentru întreprinderi şi angajaţi pentru promovarea adaptabilităţii”, in cadrul Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, MMSSF.

·         In sectoarele aeronautic si naval la nivel european exista reglementari stricte legate de constructii si reparatii, dar nivelul prevenirii riscurilor la locul de munca si de protectie a sanatatii si securitatii lucratorilor difera de la tara la tara si de la unitatate la unitate. In cadrul proiectului va fi creata o retea internationala de prevenire si combatere a riscurilor la locul de munca in industria prelucratoare, retea care se va largi si care va functiona dupa terminarea proiectului;

·         Va fi creat un manual unitar cu reguli comune pentru prevenirea si combaterea riscurilor la locul de munca in industria prelucratoare, pe baza caruia se va realiza instruirea membrilor grupului tinta; se va realiza astfel prevenirea si combaterea mai eficienta a efectelor negative asupra sanatatii lucratorilor, datorate riscurilor ce apar in locurile de munca din industria prelucratoare; acesta va fi insotit de CD;

·         Proiectul propus cuprinde aspecte inovatoare pentru prevenirea riscurilor la locul de munca in industria prelucratoare, sectoarele aeronautic si naval romanesc, prin experienta si aportul pe care le aduce in proiect partenerul transnational.

 

Grupul tinta este format din 258 lucratori, lideri de sindicat si reprezentanti in Comitetul de securitate si sanatate in munca, din care 11% femei si 14% persoane de peste 55 de ani si se intinde pe o perioada de 20 de luni. Grupul tinta acopera regiunile de dezvoltare Centru, Bucuresti-Ilfov si Sud-Est, iar partenerul transnational este dintr-o tara membra UE: Italia.

Principiul egalităţii de şanse este luat în considerare la constituirea echipei de proiect, alegerea grupului tinta si implementarea activităţilor proiectului. Inscrierea si participarea la seminariile desfasurate in cadrul proiectului si la evenimentele de informare si diseminare se va realiza cu respectarea prevederilor legislatiei în vigoare cu privire la egalitatea de sanse si de tratament intre femei si barbati, fara realizarea vreunei deosebiri, excluderi, restrictii sau preferinte pe baza de: rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, categorie socială, convingeri, gen, orientare sexuală, vârstă, handicap, apartenenţă la o categorie defavorizată, precum şi pe baza oricarui alt criteriu care are ca scop sau efect restrângerea, înlăturarea recunoaşterii sau exercitării drepturilor omului si a drepturilor recunoscute de lege.

Proiectul contribuie si la promovarea altor obiective orizontale:

- Dezvoltarea durabila:Crearea retelei va contribui la continuarea activitatilor dupa terminarea proiectului, deoarece utilitatea ei este de maxima importanta pentru prevenirea si managementul riscurilor la locul de munca in industria prelucratoare. Prin instruirea obtinuta in urma seminariilor desfasurate, va creste nivelul de constientizare si cunoastere a lucratorilor in acest domeniu, marindu-se astfel nivelul lor de protectie in munca. Acest lucru va conduce la locuri de munca mai sigure.

- Inovare şi TIC: Proiectul contribuie la promovarea tehnologiei informatiilor si comunicatiilor. Materialele si noutatile aparute in domeniul riscurilor la locul de munca in industria prelucratoare se vor gasi pe site-ul web, creat si actualizat in cadrul proiectului.

Pregatirea si derularea intregului proiect, in special a:

-         Seminariilor de perfectionare

-         campaniei de informare si de diseminare

se vor realiza cu utilizand tehnologia informatiilor si comunicatiilor – a calculatoarelor, tablei interactive, prezentarilor in Power Point. Corespondenta in cadrul proiectului se va desfasura in principal utilizand email-urile.

- Imbatranirea activa: Prin realizarea obiectivelor proiectului, se va si realiza perfectionarea angajatilor de peste 55 de ani in domeniul prevenirii si gestionari riscurilor la locul de munca in industria prelucratoare.

- Abordarea transnationala: Prin realizarea parteneriatului transnational se vor dezvolta schimbul de informaţii, experienţă, rezultate şi bune practici, abordările complementare şi acţiunile comune. Partenerul transnational este un sindicat dintr-un stat membru al UE, cu lucratori din companii cu traditie si experienta in industria prelucratoare si cu experienta in prevenirea si gestionarea riscurilor la locul de munca. Partenerul este implicat in majoritatea activitatilor din proiect.

- Abordarea interregionala: Proiectul acopera trei regiuni de dezvoltare si doua sectoare de varf ale economiei nationale. Prin realizarea parteneriatului interregional se vor dezvolta schimbul de informaţii, de experienţă, de rezultate şi bune practici, abordările complementare şi acţiunile comune. Partenerii interregionali sunt sindicate din companii cu traditie si experienta in industria prelucratoare, sectoarele de constructii si reparatii aeronautic si naval si in prevenirea si gestionarea riscurilor la locul de munca. Partenerii sunt implicati in majoritatea activitatilor din proiect.

Despre parteneri:

1. Sindicatul SANAB Braila - are membri de sindicat in patru societati comerciale distincte din domeniul constructiilor navale.

Membrii si conducerea sa au ca preocupare primordiala sanatatea si securitatea la locul de munca.

Exista implicare permanenta in depistarea riscurilor la locul de munca si se cauta solutii pentru evitarea acestora. Au fost solicitate noi tehnologii si achizitionate pentru locurile cu expuneri maxime (ex. Instalatie de sablare – pasivizare table profile). Evaluarea si evitarea riscurilor la locul de munca este o preocupare primordiala a sindicatului.

Membri CSSM din partea organizatiei sindicale au participat si participa la actiuni de control si documentare in comun cu reprezentantii compartimentului SSM in cadrul celor patru societati comerciale in care avem reprezentativitate ca sindicat. Acestia au depistat riscuri la locul de munca pe care le-au semnalat conducerii societatii cu propuneri de combatere. Exista preocupare permanenta pe acest subiect, accidentele de munca scazand in 2008 fata de 2007 cu 40%.

2. Federazione Italiana Metalmeccanici FIM-CISL

http://www.fim.cisl.it/

 Pentru site-ul dedicat proiectului, vizitati www.aeronavsecur.ro


 

Make a Free Website with Yola.